Aile denilince akla ilk gelen o bilindik tanıma hepimiz aşinayızdır: Toplumu oluşturan en küçük yapı/birim. Bu küçük yapıda büyür, gelişir, öğrenir ve hatta değişiriz. Dünyayla olan ilişkimizi buradaki deneyimlerimiz şekillendirir. Peki, bu küçük yapıda sorunlar baş gösterdiğinde neler olur? Bu sorunlarla nasıl baş edilir?

Akla ilk gelen mantıklı açıklama, sorun hakkında toplanıp konuşmak, hatta mümkünse bunu en pratik ve kısa yoldan çözmektir. Ancak, bazen aile bireyleri için sorun hakkında konuşmak bile başlı başına zorlayıcı bir deneyim olabilir. Böyle zamanlarda her bir aile üyesinin problem karşısında zorlanıyor olma ihtimalini hatırlamak oldukça kıymetli. Kesinlikle yalnız değilsiniz. Tıpkı bir elin parmakları gibi her bir parmak bir diğerinden hem şekil hem de işlev olarak farklıdır. Elin işlevsel olması için farklı parmakların bir arada çalışması gerekir.

Var olan problem tüm aile bireylerini ilgilendirir. Benzer bir yaklaşımla, aile terapisinde problemin çok yönlü olabileceği ve tek bir aile üyesine ait olmadığı düşünülür.  Problem tüm aile üyelerinin problemiyse, çözüm için yine tüm ailenin aile seansına katılması beklenir. Aile terapisiyle, seans odasında konuşma için güvenli alan yaratılırken aile bireylerinin birbirlerine seslerini duyurmaları amaçlanır.

Problem tüm ailenin problemi olsa da, bu problemin oluşmasında rol oynayan başka faktörlerde vardır. Ailenin kendi sistemi dışında iş, arkadaş, okul, bağlı olunan topluluk ve kültürün probleme olan etkileri de göz önünde bulundurulmalıdır. Aile terapisiyle, en küçük yapı olan ailenin diğer yapılarla kurduğu etkileşimleri keşfetmek, ailedeki bireylerin birbirleriyle olan ilişkilerini güçlendirir. Böylelikle, gelecekteki olası farklı zorluklarla baş edebilmek için kaynaklar oluşturulur.

Her aile özel ve farklıdır. Dolayısıyla, bulunan çözümler problemin olduğu aile için geçerlidir. Bir aile için işe yarayan şeyler bir başka aile için işe yaramayabilir. Aile terapisi desteğiyle, problemin etrafındaki döngüler keşfedilir.  Aile üyelerinin sahip olduğu önyargılı kalıplar değiştirilebilir. Ailedeki kaynaklar fark edilebilir. Olumlu iletişim yolları keşfedilebilir.  Çatışmadan arınmış faydalı baş etme becerileri geliştirilebilir. Aile içerisindeki güven ve sevgi ortamı yeniden oluşturulabilir.

Unutmayalım ki bu küçük ama bir o kadarda büyük yapıda zaman zaman zorlanmalar olması oldukça normaldir. Mutlu aileler, problem yaşamayanlar değil bu problemlerle baş etme becerisini geliştirebilmiş olanlardır. Bu ekip çalışmasında ekibin her üyesi çok değerli.

En değerlilerinizle güzel günler geçirmeniz dileğiyle.

Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?
Powered by